fbpx
αιματολογικές εξετάσεις

Γενική εξέταση αίματος: Η χρησιμότητα για την υγεία μας και οι κρίσιμοι δείκτες

Πρόκειται για την πιο κοινή και συνηθισμένη εξέταση, που όμως παρέχει πληθώρα σημαντικών πληροφοριών και αποτελεί τη βάση για την κατάσταση της υγείας μας. Η γενική εξέταση αίματος δίνει μια πρώτη καλή εικόνα της υγείας μας ανάλογα με την ηλικία και το φύλο μας και είναι απαραίτητη προκειμένου ο γιατρός μας να κάνει μια συνολική αξιολόγηση κρίσιμων δεικτών.

Η γενική εξέταση αίματος μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός ετήσιου τσεκ απ, ή όταν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας που χρήζει παρακολούθησης ή ανεξήγητα συμπτώματα (αιμορραγία, κόπωση, αδυναμία, οίδημα, μελανιές και άλλα).

Είναι συνήθως η εξέταση που ζητείται πρώτη από το γιατρό μας, αφού είναι ανώδυνη, δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για αυτή και δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από προβλήματα υγείας μέσα από τους δείκτες μιας γενικής εξέτασης αίματος.

  

Οι πληροφορίες που μας δίνει η γενική αίματος

Η γενική αίματος δίνει πληροφορίες για 3 κύριους τύπους κυττάρων στο αίμα:

  1. Τα ερυθροκύτταρα ή ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι ο πιο πολυπληθής τύπος κυττάρου του αίματος (αιμοσφαίριο) και ο βασικός μηχανισμός που διαθέτουν τα σπονδυλωτά για τη μεταφορά οξυγόνου (O2) στους διάφορους ιστούς του οργανισμού μέσω της ροής του αίματος εντός του κυκλοφορικού συστήματος. Τα ερυθροκύτταρα δεσμεύουν οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρουν στους ιστούς καθώς “στριμώχνονται” ταξιδεύοντας διαμέσου ακόμα και των πιο μικρών αγγείων. 
  1. Τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα τα οποία αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού μας και αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις. Είναι μια κατηγορία κυττάρων που μαζί με τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια βρίσκονται στο αίμα και αποτελούν μόλις το 1% αυτού, αν και βρίσκονται σε όλο το σώμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών μαζί με τις δυο άλλες κατηγορίες κυττάρων του αίματος και αποθηκεύονται στο αίμα και στους λεμφικούς μας ιστούς. Αν και ο βασικός ρόλος των λευκών αιμοσφαιρίων είναι η εμπλοκή τους στην άμυνα του οργανισμού μας από εισβολείς και λοιμώξεις, συμμετέχουν και στη δημιουργία φλεγμονών και στην εκδήλωση αλλεργιών. Υπάρχουν πέντε βασικά είδη λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα ή πολυμορφοπύρηνα, λεμφοκύτταρα, μονοπύρηνα, βασεόφιλα και ηωσινόφιλα). Κάθε είδος λευκών αιμοσφαιρίων έχει διαφορετική δράση.
  1. Τα αιμοπετάλια ή θρομβοκύτταρα τα οποία είναι μια φυσική πηγή αυξητικών παραγόντων και χρησιμεύουν στην επούλωση πληγών. Κυκλοφορούν στο αίμα των θηλαστικών και συμμετέχουν στην αιμόσταση, οδηγώντας στο σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι χαμηλός, μπορεί να προκληθεί σοβαρή αιμορραγία. Ωστόσο, εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι πολύ υψηλός, σχηματίζονται θρόμβοι αίματος (θρόμβωση), οι οποίοι μπορεί να φράξουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα περιστατικά όπως εγκεφαλικό, έμφραγμα, πνευμονική εμβολή ή απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα άκρα των χεριών ή των ποδιών.

Η γενική αίματος μετράει αυτά τα τρία είδη κυττάρων στο αίμα, αν είναι ανεβασμένα, φυσιολογικά ή χαμηλά. Οι βασικές τιμές στους ενήλικες είναι οι εξής:

Ερυθρά αιμοσφαίρια / Φυσιολογικά επίπεδα   

Σε άνδρες:     4.32-5.72 εκατ. κύτταρα/mcL

Σε γυναίκες:   3.90-5.03 εκατ. κύτταρα /mcL

Αιματοκρίτης / Φυσιολογικά επίπεδα    

Σε άνδρες : 38.8-50.0 ποσοστό %

Σε γυναίκες: 34.9-44.5 ποσοστό %

Λευκά αιμοσφαίρια / Φυσιολογικά επίπεδα 

3,500 εώς 10,500 κύτταρα/mcL

Αιμοπετάλια / Φυσιολογικά επίπεδα    

150,000 εώς 450,000 κύτταρα/mcL

Σημειώνεται πως το εργαστήριο όπου θα γίνει η γενική αίματος θα δώσει το εύρος των φυσιολογικών τιμών δίπλα από τις τιμές που μετρήθηκαν στο δείγμα σας.

 

Τι μπορούμε να ελέγξουμε με τη γενική εξέταση αίματος

Τα αποτελέσματα της γενικής αίματος μπορούν να μας δείξουν μια σειρά από πιθανά προβλήματα της υγείας μας, με βασικότερα τα εξής:

  • Αναιμία ή χαμηλός αιματοκρίτης: είναι παθολογική κατάσταση του οργανισμού, κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Η αναιμία δεν αποτελεί στην ουσία κλινική εκδήλωση (σύμπτωμα), αλλά εργαστηριακό εύρημα. Για να είναι η διάγνωση σαφής, θα πρέπει να προσδιορίζεται η συγκεκριμένη νόσος που προκαλεί την αναιμία ή να αναφέρεται σε συγκεκριμένο τύπο αναιμίας.
  • Εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη, οπότε θα είναι αυξημένα τα λευκά αιμοσφαίρια.
  • Εάν υπάρχει κίνδυνος για αιμορραγία ή θρομβώσεις. Εάν τα αιμοπετάλια αν είναι λίγα ή πολλά, προδιαθέτουν σε αιμορραγίες ή θρομβώσεις, αντίστοιχα (διαταραχή της πήξης του αίματος).
  • Πολυκυτταραιμία: είναι μία σπάνια αιματολογική κακοήθεια που σχετίζεται με την υπερπαραγωγή κυττάρων αίματος. Τυπικά η νόσος χαρακτηρίζεται από αυξημένο αιματοκρίτη (την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθροκυττάρων στον ολικό όγκο του αίματος) που μπορεί να οδηγήσει σε πύκνωση του αίματος και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων, καθώς και σε αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου

 

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Η γενική αίματος αποτελεί μια αιματολογική εξέταση ρουτίνας. Συνίσταται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα που προβληματίζουν, όπως κόπωση, ζάλη, αδυναμία, καταβολή, συχνή αιμορραγία και θρομβώσεις.

Μπορείτε να την κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς απαραίτητα να είστε νηστικοί.

 

Επιπλέον δείκτες που μπορούμε να δούμε:

Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών (ΤΚΕ): δείχνει την ταχύτητα με την οποία «κατακάθονται» τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό τριχοειδή σωλήνα αναμεμιγμένο με συγκεκριμένο αντιπηκτικό και αφεθεί σε ηρεμία για μία έως δύο ώρες. Η ΤΚΕ λειτουργεί ως συναγερμός για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα.

Χολερυθρίνη ολική και άμεση, τρανσαμινάσες (SGOT και SGPT), αλκαλική φωσφατάση (ALP) και γ-GT: είναι σημαντικοί δείκτες για τη λειτουργία και την κατάσταση του ήπατος.

LDH: Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αλλά μόνο μία μικρή ποσότητα της  ανιχνεύεται στο αίμα. Η LDH απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα της αυξάνονται όταν τα κύτταρα υφίστανται βλάβη ή καταστρέφονται. Η LDH χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης κυτταρικής βλάβης.

Μαζί με τη γενική αίματος, μπορείτε τέλος να ελέγξετε και τα εξής  (εφόσον γίνει το πρωί και είστε νηστικοί)

• Χοληστερίνη, HDL, LDL, Τριγλυκερίδια και ολικά λιπίδια

• Σάκχαρο αίματος

• Κάλιο και Νάτριο:

• Oυρία και Κρεατινίνη

• Oυρικό οξύ

Καλέστε μας