fbpx
metrisi_artiriakis_piesis

Υπέρταση: τα sos για να κρατάμε την πίεση υπό έλεγχο

Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και μπορεί να είναι η αιτία για μια σειρά από νοσήματα.

Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση θεωρείται πως κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης (World Hypertension League) ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου, όπως πολύ συχνά χαρακτηρίζεται.

Δυστυχώς όμως μόλις το ένα τρίτο των ασθενών έχει ενταχθεί στην αντιυπερτασική θεραπεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αλλάζουν τον τρόπο της ζωής τους (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, ελάττωση βάρους, μείωση στρες και ελάττωση πρόσληψης αλατιού) γεγονός, που είναι καθοριστικής σημασίας στην μείωση της υπέρτασης.

 

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Ως υπέρταση ορίζεται η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mmHg σε επανειλημμένες μετρήσεις από τον γιατρό.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την «συστολική» πίεση, η οποία είναι γνωστή ως «μεγάλη» πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την «διαστολική» πίεση, γνωστή ως «μικρή» πίεση.

 

Οι παράγοντες κινδύνου

Στο 95% των περιπτώσεων η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε ιδιοπαθή αίτια, δηλαδή σε κληρονομικά αίτια, παχυσαρκία, μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψη αλατιού, καθιστική ζωή, κλπ.

Διαφορετικά η αρτηριακή υπέρταση οφείλεται σε κάποιο άλλο νόσημα (δευτεροπαθής), το οποίο όταν αντιμετωπιστεί επιτυχώς θεραπεύει και την ίδια. Τέτοια νοσήματα είναι η χρόνια νεφροπάθεια, η άπνοια κατά τον ύπνο, η στένωση νεφρικών αρτηριών αλλά και νοσήματα των επινεφριδίων, κοκ.

Συνεπώς το οικογενειακό ιστορικό, τα παραπάνω κιλά, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, η κακή διατροφή και το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουμε πίεση.

 

Πως θα τη διαγνώσουμε;

Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, αισθάνεστε κουρασμένοι ή παρατηρείται ρινορραγία, είναι πιθανό να έχετε αυξημένη πίεση. Αν υποψιάζεστε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, και ιδανικά περισσότερες από μια φορές. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, για να έχουμε σωστά αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αν χρειαστεί, θα γίνουν και περαιτέρω εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα καρδιάς και νεφρών, οφθαλμολογικός και αιματολογικός έλεγχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπέρταση που παραμένει για χρόνια αρρύθμιστη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα ή βλάβες στις αρτηρίες των κάτω άκρων. Η πρόληψη ενός τέτοιου επεισοδίου είναι κρίσιμη, δεδομένου πως η ζωή μετά ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι πια η ίδια, τουλάχιστον για μακρό χρονικό διάστημα.

 

Κάθε πότε ελέγχουμε την πίεσή μας

Στην αρχή της παρακολούθησης και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, οι επισκέψεις στο γιατρό γίνονται κάθε λίγες εβδομάδες μέχρι να επιτευχθεί ικανοποιητική ρύθμιση της πίεσης.
Άτομα με καλά ρυθμισμένη πίεση πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από το γιατρό τους συνήθως κάθε 6 μήνες. Σε άτομα που έχουν κι άλλα προβλήματα υγεία, όπως χοληστερίνη ή σακχαρώδη διαβήτη κ.ά. η παρακολούθηση από το γιατρό πρέπει να γίνεται κάθε 2 ή 3 μήνες.

 

Πως θα την αντιμετωπίσουμε

Οι εξής πέντε κατηγορίες φαρμάκων θεωρούνται θεραπεία πρώτης επιλογής για την υπέρταση:
-Διουρητικά
-Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης
-Ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης
-Ανταγωνιστές ασβεστίου
-Βήτα-αποκλειστές

Ο γιατρός σας θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Και οι φυσικοί τρόποι

  • Αποφεύγετε το επιπλέον αλάτι στο μαγείρεμα ή στο πιάτο. Αντικαταστήστε το με λεμόνι, ξύδι και μπαχαρικά που θα αναδείξουν τη γεύση του φαγητού σας.
  • Τα προμαγειρεμένα φαγητά, οι κονσέρβες, το τουρσί και τα σφολιατοειδή περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού καθώς και κορεσμένα λιπαρά
  • Την περίοδο της καραντίνας πολλοί άνθρωποι αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ, μια συνήθεια που συμβάλλει στην υπέρταση. Εάν σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ προκαλεί διαστολή στα αγγεία, ευνοώντας την πτώση της πίεσης, ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί σπασμό των αγγείων και «ανεβάζει» την πίεση.
  • Το περπάτημα με γρήγορο βήμα είναι η ιδανική άσκηση για την προστασία της καρδιαγγειακής σας υγείας

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας