fbpx
karkinos tou mastou ta proeidopitika simadia kai o rolos tis prolipsis

Καρκίνος μαστού:  τα προειδοποιητικά σημάδια και ο ρόλος της πρόληψης

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως 4.500 χιλιάδες γυναίκες στην χώρα μας διαγιγνώσκονται με κακοήθεια στο μαστό. Τα στατιστικά δείχνουν επίσης πως μία στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο κάποια στη διάρκεια της ζωής τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον η πιο συχνή μορφή καρκίνου, ξεπερνώντας τα περιστατικά του καρκίνου του πνεύμονα που αποτελούσε τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.Τα τελευταία χρόνια μάλιστα μειώνεται ο μέσος όρος των ηλικιών των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, κυρίως εξαιτίας του δυτικού τρόπου ζωής, με πιο ευάλωτη ομάδα τις γυναίκες 35-45 ετών.

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση γύρων από τον καρκίνο του μαστού και κυρίως στην πρόληψη.

 

Τύποι του καρκίνου του μαστού

Δύο είναι οι βασικοί τύποι της νόσου:
-Ο πορογενής καρκίνος που προέρχεται από τους γαλακτοφόρους πόρους
-Ο λοβιακός καρκίνος που προέρχεται από τα λόβια, τα σημεία από τα οποία παράγεται το μητρικό γάλα.

Ο καρκίνος του μαστού διαχωρίζεται σε διηθητικό και μη διηθητικό ή in situ. Ο πρώτος έχει την ικανότητα να δίνει μεταστάσεις, ενώ ο δεύτερος τύπος θεωρείται αρχόμενος και δυνητικά δε δίνει μεταστάσεις.

 

Τα σημάδια που πρέπει να προσέχουμε

Ψηλαφητό ογκίδιο: Ένα νέο ογκίδιο που παραμένει θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικό μαστολόγο.

Έκκριση υγρού από τη θηλή: Η έκκριση υγρού μπορεί να είναι από αίμα. Το υγρό μπορεί όμως να είναι και γαλακτώδες, διαυγές, κίτρινο, πράσινο ή καφέ, και η υφή του μπορεί να ποικίλει από παχιά σε υδαρή.

Πρήξιμο: Θα πρέπει να ελέγχουμε και την περιοχή της μασχάλης σε περίπτωση που ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Συστροφή της θηλής προς τα μέσα: πρόκειται για ένα από τα βασικά προειδοποιητικά σημάδια

Αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα του μαστού: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει είτε αιφνίδιες είτε σταδιακές ασύμμετρες αλλαγές στο μέγεθος του μαστού.

Βαθούλωμα στο δέρμα: Μπορεί να γίνει αντιληπτό όταν σηκώνετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας.

Αλλαγή στην υφή του δέρματος: Η όψη «φλοιού πορτοκαλιού» θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα ενός σπάνιου φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού ειδικότερα.

 

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου

Ηλικία: ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία όμως οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών.

Κληρονομικότητα: Υπολογίζεται ότι μόλις το 5 – 10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σχετίζεται όντως με παράγοντες κληρονομικότητας. Ωστόσο, δύο γονίδια, γνωστά ως BRCA 1 και BRCA 2, έχουν προσδιοριστεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Επίσης, γυναίκες με εξ αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Διαταραχές της έμμηνου ρύσης: Στοιχεία υποδηλώνουν πως γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης (πριν από το 12ο έτος της ηλικίας τους) ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Αλκοόλ: Τα οινοπνευματώδη ποτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καθώς αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Κάπνισμα: πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως, από γυναίκες προ της εμμηνόπαυσης για εννέα περίπου χρόνια, αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά σχεδόν 60%.

Ιστορικό καρκίνου: γυναίκες που έχουν εμφανίσει προηγουμένως καρκίνο της μήτρας, των ωοθηκών ή του μαστού έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν έναν 2ο καρκίνο στο μαστό.

 

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα

Σταματάμε το κάπνισμα
Εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα συνδέεται και με άλλες μορφές κακοήθειας, ανάμεσά τους ο καρκίνος του μαστού, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του στόματος και του οισοφάγου.

Μειώνουμε το αλκοόλ
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με καρκίνο του στόματος, του μαστού, του ήπατος, του οισοφάγου και όχι μόνο.

Περιορίζουμε την κατανάλωση αλλαντικών
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, όπως αλλαντικά και λουκάνικα, τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες όπως νιτρικά και νιτρώδη άλατα, μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Μειώνουμε το κόκκινο κρέας
Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από κοτόπουλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ένταξη σωματικής άσκησης
Η φυσική δραστηριότητα καταπολεμά την άσκηση και ρυθμίζει τα λιπίδια στο αίμα, ενώ χαμηλώνει τα επίπεδα ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη που έχουν συσχετιστεί με καρκίνο. Βάλτε στόχο να κάνετε την φυσική άσκηση που προτιμάτε για 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και θα έχετε όχι μόνο καλύτερη υγεία αλλά και καλύτερη διάθεση.

Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά όρια
Η διατήρηση του ΒΜΙ εντός φυσιολογικών ορίων, κυρίως των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας