fbpx

Καρκίνος του προστάτη. Ποιοί κινδυνεύουν περισσότερο, τα πρώιμα σημάδια, οι διαγνωστικές εξετάσεις και η αντιμετώπιση

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες. Εκτιμάται πως περίπου 1,3 εκατομμύρια άνδρες το χρόνο θα διαγνωσθούν με τη νόσο, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός κυμαίνεται στις 450.000 νέες διαγνώσεις. Περίπου εκατό χιλιάδες χάνουν ετησίως τη ζωή τους, συνήθως έπειτα από πολυετή νόσηση.  Στην Ελλάδα, η Επιτροπή υπολογίζει ότι διαγιγνώσκονται ετησίως περισσότεροι από 3.400 περιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από τον καρκίνο του προστάτη.

Το μήνυμα είναι πως ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να θεραπευτεί στο 70% των περιπτώσεων, εάν διαγνωστεί έγκαιρα.

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η ηλικία
Ο καρκίνος του προστάτη είναι πιο σπάνιος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται μετά τα 50 έτη και εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σε άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Όταν όμως υπάρχει τέτοιο ιστορικό, ο κίνδυνος που διατρέχει ο άνδρας διπλασιάζεται.

Η κληρονομικότητα
Υπάρχει, όμως, ένα 5% των περιπτώσεων όπου ο καρκίνος του προστάτη είναι κληρονομικός. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας έχει κληρονομήσει συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που τον θέτουν σε κίνδυνο. Στις περιπτώσεις κληρονομικότητας ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρκίνος του προστάτη αυξάνεται κατ’ αναλογία με τον αριθμό των στενών συγγενών που πάσχουν από αυτόν.

Το κάπνισμα
Το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ενώ η έκθεση σε τοξικά χημικά στην εργασία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Η διατροφή
Η διατροφή “δυτικού τύπου” φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Επίσης οι άνδρες με λίπος συγκεντρωμένο στην κοιλιά και στη μέση κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη.

Γενικότερα, όπως ισχύει άλλωστε για τη διατήρηση της καλής μας υγείας, η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική φυσική δραστηριότητα και η διατήρηση κανονικού βάρους σώματος μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και του καρκίνου του προστάτη.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα

Στα πρώτα στάδιά του συχνά δεν παρουσιάζονται εμφανή συμπτώματα και η διάγνωση, εάν δεν γίνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος μπορεί να καθυστερήσει. Τα συνήθη συμπτώματα πάντως είναι:
• Συχνή ή επιτακτική ανάγκη ούρησης, διακοπτόμενη ή καθυστερημένη ροή των ούρων
• Πόνος κατά την ούρηση
• Αίμα στα ούρα
• Πόνος κατά την εκσπερμάτιση ή αίμα στο σπέρμα
• Στυτική δυσλειτουργία
• Πόνος στην περιοχή της λεκάνης ή στο κάτω μέρος της πλάτης

 

Η εξέταση PSA

H PSA είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία γίνεται για την πρόληψη και παρακολούθηση της πορείας του προστατικού αδένα.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, συνιστά να αρχίζει τακτικός έλεγχος του PSA σε ηλικία 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο προστατικού καρκίνου, σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) και σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες με πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη).

Σε κάθε περίπτωση για τις ηλικίες άνω των 50 ετών ο έλεγχος συνίσταται να είναι ετήσιος και να συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση του προστάτη.

 

Η αντιμετώπιση

Από την στιγμή που θα διαγνωσθεί ο ασθενής με καρκίνο του προστάτη, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία ή σπινθηρογράφημα οστών για να ελεγχθεί εάν υπάρχουν μεταστάσεις.
Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η νόσος, αλλά και από την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του άνδρα. Σε γενικές γραμμές η τοπική νόσος συνήθως αντιμετωπίζεται χειρουργικά, ενώ η προχωρημένη, με διάφορους πιθανούς συνδυασμούς θεραπευτικών σχημάτων, όπως χειρουργικά, ορμονικά, με ακτινοβολία και χημειοθεραπευτικά.

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας