fbpx

Όμικρον: Τι γνωρίζουμε για τις δύο μεταδοτικές παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5

Εξαπλώνονται ταχύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές της Όμικρον και αυτό φαίνεται ήδη από το μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων, αλλά και των επαναλοιμώξεων που είχαμε μέσα στον Ιούλιο. Ο λόγος για τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Το βασικό πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, είναι ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο ικανός να προκαλεί επαναμολύνσεις και ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από υποπαραλλαγές, με κυρίαρχες πλέον τις ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

 

Πως ξεκίνησαν

Οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2021 και στις αρχές Ιανουαρίου 2022 αντίστοιχα, όμως έκαναν «αισθητή την παρουσίας τους» από το Μάιο.

Στη χώρα μας, το στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, απομονώθηκε στα μέσα Μαΐου, από δείγμα που προερχόταν από την Περιφέρεια Ηπείρου. Στα τέλη Μαΐου εντοπίστηκε και η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.

Οι δύο νέες υποπαραλλαγές σχετίζονται στενά με την Όμικρον 2, ενώ και οι δύο φέρουν μια μετάλλαξη – κλειδί (την F486V) στην πρωτεΐνη-ακίδα τους στην οποία στοχεύουν κυρίως τα εμβόλια, κάτι που μπορεί να έχει επίπτωση στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Είναι πιθανό ότι οι ΒΑ.4 και ΒΑ.5 έχουν προέλθει από την Όμικρον 2, ενώ οι επιστήμονες θεωρούν επίσης πιθανό ότι πολλές αλληλουχίες γονιδιωμάτων που έχουν ταξινομηθεί ως Όμικρον 2 στις δημόσιες βάσεις γενετικών δεδομένων, στην πραγματικότητα ήταν ΒΑ.4 ή ΒΑ.5.

 

Γιατί τόσες επαναλοιμώξεις

Οι δύο υποπαραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές σε σχέση με την Όμικρον (ΒΑ.1) και την Όμικρον 2 (ΒΑ.2) και μπορούν να υπερκεράσουν σε ένα βαθμό την ανοσιακή προστασία που είχε επιφέρει μια προηγούμενη λοίμωξη Covid-19 (φυσική ανοσία) ή ο εμβολιασμός. Έτσι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες μετά την επικράτηση της Όμικρον, σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από άλλες υποπαραλλαγές, όπως η Όμικρον 2 (ΒΑ.2), η ΒΑ2.12.1, η ΒΑ.4 ή η ΒΑ.5.

Η επαναμόλυνση, ακόμη και σε όσους έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου ή και έχουν νοσήσει, παραμένει πιθανή. Μία επαναμόλυνση μπορεί να εμφανιστεί και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από το Covid-19.

Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά των ΒΑ.4 και 5, από ό,τι έναντι προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον όπως οι ΒΑ.1 και 2. Αυτό καθιστά τους εμβολιασμένους (ακόμη και με ενισχυτική δόση) πιο ευάλωτους σε πολλαπλές λοιμώξεις από Όμικρον.

 

Τα συμπτώματα

Οι δύο υποπαραλλαγές δημιουργούν περισσότερα συμπτώματα, τα οποία μάλιστα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καταρροή, πονοκέφαλος, αίσθημα κακουχίας, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος είναι τα βασικά “σημάδια” της Όμικρον. Προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μια εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μια ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο.

Όσοι μολύνονται με την Όμικρον επίσης είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

 

Απαραίτητα τα μέτρα αυτοπροστασίας

Οι ειδικοί τονίζουν πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει και συνιστούν τα συχνό διαγνωστικό έλεγχο, αλλά και τη χρήση προστατευτικής μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

 

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας