fbpx

Ουρολοίμωξη: Γιατί εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι και τι να προσέξουμε;

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων, όπως δείχνουν τα στατιστικά, ενώ οι γυναίκες- κυρίως λόγω ανατομίας- είναι πιο επιρρεπείς, με την πιθανότητα μάλιστα να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης κάποια στιγμή στην ζωή τους να φτάνει μέχρι και ο 70%.

Τώρα το καλοκαίρι όμως ο κίνδυνος εμφάνισης ουρολοίμωξης είναι ακόμη μεγαλύτερος. Η επαφή με μικρόβια στην παραλία, στη θάλασσα ή στην πισίνα και το βρεγμένο μαγιό που δεν αλλάζουμε όταν βγούμε από το νερό, μπορεί να προκαλέσουν τη λοίμωξη. Αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με συνθετικά εσώρουχα και μια σειρά άλλων παραγόντων ενθαρρύνουν την εμφάνισή της.

 

Πως προκαλείται η ουρολοίμωξη;

Είναι η ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα που προκαλούν συμπτώματα, όπως συχνουρία, πόνο κατά την ούρηση και επιτακτική ούρηση, ενώ σπανιότερα και πυρετό.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να αφορούν την ουροδόχο κύστη (κυστίτιδα), τον προστάτη (προστατίτιδα), την ουρήθρα (ουρηθρίτιδα), το νεφρό (πυελονεφρίτιδα). Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχει συνδυασμός λοιμώξεων.

Το βακτήριο Escherichia coli (Εσερίχια κόλι / E. coli) είναι η αιτία για το 80–85% των ουρολοιμώξεων, με τον σαπροφυτικό σταφυλόκοκκο να αποτελεί την αιτία για το 5–10% των περιπτώσεων. Σπανιότερα, οι ουρολοιμώξεις είναι ιογενείς ή μυκητογενείς λοιμώξεις. Άλλα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι μεταξύ άλλων: η κλεψιέλα, ο πρωτέας, η ψευδομονάδα, και ο εντερόκοκκος. Αυτά τα αίτια δεν είναι συχνά και συνδέονται συνήθως με ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος ή καθετηριασμό ουροδόχου κύστης.

 

Ο πόνος το βασικότερο σύμπτωμα

Συνήθως όταν εμφανίσουμε ουρολοίμωξη το αντιλαμβανόμαστε αμέσως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση και είτε συχνοουρία ή αίσθημα ούρησης.

Η μόλυνση και στα δύο φύλα γίνεται από μικρόβια που εισέρχονται από την ουρήθρα και μολύνουν την κύστη. Οι γυναίκες, επειδή έχουν μικρό μήκος ουρήθρας, μολύνονται πολύ πιο συχνά. Στους άντρες εμφανίζονται κυρίως λόγω της ύπαρξης απόφραξης από υπερτροφία του προστάτη ή στενώματα ουρήθρας.

Η αιματουρία είναι πιο σοβαρό σύμπτωμα το οποίο όμως μπορεί να αποτελεί ένδειξη κι’ άλλης πάθησης του ουροποιητικού συστήματος.

 

Πως μπορεί να προκληθεί

Πέρασα από την καθημερινή ατομική υγιεινή, τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία στη γεννητική περιοχή, μια σειρά άλλων παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη.

Οποιαδήποτε αιτία δημιουργεί απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα και εμποδίζει τη ροή και την πλήρη αποβολή των ούρων –όπως οι πέτρες και η  υπερτροφία προστάτη– οδηγεί αργά ή γρήγορα σε ουρολοιμώξεις.

Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις.

Ο καθετήρας μπορεί τέλος να αποτελέσει αιτία λοίμωξης.

 

Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι;

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις δεν είναι σοβαρές. Μάλιστα στις γυναίκες, εάν αντιμετωπιστούν με τις πρώτες ενοχλήσεις με μεγάλη λήψη νερού και διούρηση, μπορεί να μην χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Σοβαρότερες είναι οι λοιμώξεις των νεφρών, οι πυελονεφρίτιδες.

Θεωρείται πως περίπου το 20% των νεαρών γυναικών, μετά την πρώτη ουρολοίμωξη, θα έχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Κάθε επιπλέον επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο ότι θα ξανασυμβεί.

 

Διάγνωση

Στα απλά περιστατικά η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή είναι δυνατό να βασίζονται απλώς και μόνο στα συμπτώματα, χωρίς την περαιτέρω εργαστηριακή επιβεβαίωση. Διαφορετικά μια καλλιέργεια ούρων θα δείξει εάν υπάρχει λοίμωξη.

 

Πως θα την προλάβω;

-Πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά, ακόμη και πάνω από 8-10 ποτήρια, για την παραγωγή ούρων που παρασύρουν τα μικρόβια.

-Μην καθυστερείτε την ούρηση.

-Ουρείτε πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να απομακρύνονται τυχόν μικροοργανισμοί από την ουροδόχο κύστη.

– Για τις γυναίκες, συνίσταται μετά την ούρηση ή την αφόδευση να καθαρίζουν την γεννητική περιοχή από τα εμπρός προς τα πίσω για να μην μεταφέρονται μικρόβια. Επίσης καλό είναι να αποφεύγονται προϊόντα καθαρισμού που διαταράσσουν το Ph.

-Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων.

– Το πρόβειο γιαούρτι με πέτσα μπορεί να βοηθήσει στην άμυνα του οργανισμού.

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας