fbpx

PSA: Η πολύτιμη εξέταση για τον προστάτη. Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Για τις ηλικίες άνω των 50 ετών ο έλεγχος για την υγεία του προστάτη συνίσταται να είναι ετήσιος.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στους άνδρες. Τα στοιχεία δείχνουν πως 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στη ζωή τους, 1 στους 2 θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ενώ 1 στους 7 θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με συνέπεια να μην λαμβάνουν εγκαίρως διάγνωση και θεραπεία.

 

Η εξέταση PSA

H PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο ή prostate specific antigen) είναι μια απλή αιματολογική εξέταση, η οποία γίνεται για την πρόληψη και παρακολούθηση της πορείας του προστατικού αδένα. Στην ουσία ελέγχεται η πρωτεΐνη PSA που παράγεται από τον προστάτη. Πρόκειται για εξέταση που συνταγοραγραφείται από τον θεράποντα γιατρό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, εκτός από την αποχή από την εκσπερμάτιση για τουλάχιστον 3-4 ημέρες.

Οι φυσιολογικές τιμές του PSA συνήθως αναφέρονται από 0 έως 4 ng/mL, χωρίς όμως οι αυξημένες τιμές να είναι πάντα ανησυχητικές. Αύξηση της τιμής του PSA στο αίμα παρατηρείται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, στις προστατίτιδες (οξεία και χρόνια) και στον καρκίνο του προστάτη. Ο γιατρός θα αξιολογήσει την τιμή του PSA τη δεδομένη χρονική στιγμή της εξέτασης, αλλά θα εκτιμήσει και τον ρυθμό της μεταβολής των τιμών σε βάθος χρόνου.

Συμπληρωματικά, ο ουρολόγος μπορεί να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα και θα εξετάσει τον ασθενή για να αξιολογήσει το μέγεθος του προστάτη και να αναζητήσει σημεία φλεγμονής ή σημεία που βάζουν υποψία για καρκίνο.

 

Από πότε πρέπει να κάνω την εξέταση;

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, συνιστά να αρχίζει τακτικός έλεγχος του PSA σε ηλικία 50 ετών στους άνδρες με μέτριο κίνδυνο προστατικού καρκίνου, σε ηλικία 45 ετών στους άνδρες υψηλού κινδύνου (όσοι έχουν έναν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη) και σε ηλικία 40 ετών στους άνδρες με πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο (δύο ή περισσότεροι συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη).

Για τις ηλικίες άνω των 50 ετών ο έλεγχος συνίσταται να είναι ετήσιος και να συνδυάζεται με δακτυλική εξέταση του προστάτη.

 

Οι παθήσεις του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η πιο κοινή πάθηση του προστάτη. Με την πάροδο του χρόνου ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί ώστε να εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, η νυκτουρία, ο πόνος κατά την ούρηση ή η δυσκολία έναρξης της ούρησης θα πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον ουρολόγο, καθώς αποτελούν κοινά συμπτώματα της πάθησης.

Η προστατίτιδα είναι η οξεία ή και χρόνια φλεγμονή του προστάτη, που προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ή ακόμη και από ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού ή μη ισορροπημένη διατροφή. Κύρια συμπτώματα της πάθησης αποτελούν το αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και ο πόνος στην περινεϊκή περιοχή.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες Επειδή η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα κατά τα αρχικά της στάδια, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Όμως θεραπεύεται σε μεγάλο βαθμό, εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Αντίθετα, εάν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20%.

 

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη

Η ηλικία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος στους άνδρες ηλικίας κάτω των 40 ετών. Συνήθως αρχίζει να αναπτύσσεται μετά τα 50 έτη και εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 65 ετών.

Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό: Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σε άνδρες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Όταν όμως υπάρχει τέτοιο ιστορικό, ο κίνδυνος που διατρέχει ο άνδρας διπλασιάζεται.

Η κληρονομικότητα: Υπάρχει, όμως, ένα 5% των περιπτώσεων όπου ο καρκίνος του προστάτη είναι κληρονομικός. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας έχει κληρονομήσει συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις που τον θέτουν σε κίνδυνο. Στις περιπτώσεις κληρονομικότητας ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρκίνος του προστάτη αυξάνεται κατ’ αναλογία με τον αριθμό των στενών συγγενών που πάσχουν από αυτόν.

Το κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στον επιθετικό καρκίνο του προστάτη, ενώ η έκθεση σε τοξικά χημικά στην εργασία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αυτό.

Η διατροφή: Η διατροφή “δυτικού τύπου” φαίνεται πως αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Επίσης οι άνδρες με λίπος συγκεντρωμένο στην κοιλιά και στη μέση κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Στο Πολυιατρείο μας διενεργείται και βιοψία προστάτου από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που στελεχώνεται από Χειρούργο Ουρολόγο και Αναισθησιολόγο.

 

Καλέστε μας