fbpx

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά κανόνα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και όπως είναι λογικό δεν έχουν εποχικότητα. Όμως το καλοκαίρι γενικά έχει συνδυαστεί με αύξηση των ΣΜΝ, κυρίως λόγω της χαλαρότητας που μπορεί να υπάρχει στη χρήση προφυλακτικού ή εξαιτίας της εναλλαγής συντρόφων. Τα κονδυλώματα είναι ο πιο κοινός τύπος ΣΜΝ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως εφόσον δεν υπάρχει προσοχή, όλα… παραμονεύουν.

Οι οργανισμοί που τα προκαλούν μπορούν να μεταφερθούν από άτομο σε άτομο μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών, ή και άλλων σωματικών υγρών. Φυσικά, υπάρχουν ΣΜΝ που μεταδίδονται κατά τη διάρκεια του τοκετού, από τη μητέρα στο παιδί, κατά τη διάρκεια μετάγγισης μολυσμένου αίματος, καθώς και στην περίπτωση της κοινής χρήση συρίγγων.

Σημειώνεται πως πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν εμφανή εξωτερικά συμπτώματα και πολλές φορές η ανίχνευσή τους είναι δύσκολη. Συχνά αντί του όρου σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) χρησιμοποιείται ο όρος σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) για να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις των ατόμων που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η εργαστηριακή εξέταση μπορεί να δείξει εάν πάσχουμε από κάποιο.

 

Τα πιο συνήθη σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι

Χλαμύδια: είναι μικροί, μη κινητοί, ενδοκυττάριοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στο κυτταρόπλασμα των κυττάρων-ξενιστών. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς.

Σύφιλη: μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό, που έχει ως αποτέλεσμα την συγγενή σύφιλη. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της σύφιλης ποικίλουν ανάλογα, με το σε ποιο από τα τέσσερα στάδια εμφανίζεται (πρωτογενής, δευτερογενής, λανθάνουσα και τριτογενής).

Καντιντίαση ή μυκητίαση: Οι μύκητες και τα παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που ανιχνεύονται σε εξέταση δείγματος ούρων παθολογικής φύσεως. Ανήκουν στους μικροσκοπικούς χαρακτήρες των ούρων μαζί με άλλα έμμορφα στοιχεία όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Κονδυλώματα: Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, που είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στο σώμα εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή.

Γονόρροια: οφείλεται στο βακτήριο Neisseria gonorrheae. Εμφανίζεται διαφορετικά συμπτώματα στους άντρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση ή η αποβολή πυώδους εκκρίματος από το πέος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται 2-10 μέρες μετά τη μόλυνση. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξαπλωθεί στο σπερματικό πόρο και να προκαλέσει στειρότητα ή αρθρίτιδα. Στις γυναίκες δεν εμφανίζονται συνήθως συμπτώματα. Παρατηρούνται μη φυσιολογικά εκκρίματα από τον κόλπο ή από την ουρήθρα και επώδυνη ούρηση. Αν η λοίμωξη επεκταθεί στη μήτρα και στις σάλπιγγες, προκαλείται πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

Τριχομονάδωση: Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginali. Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή και έχει χρόνο επώασης 4-28 μέρες. Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, συχνοουρία, και έκκριση κίτρινου δύσοσμου υγρού.

Έρπης γεννητικών οργάνων: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis). Υπάρχουν 2 τύποι ιού έρπητα. Ο τύπος I που είναι πιο συχνός στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα. Ο έρπης μεταδίδεται κυρίως με την άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα και έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες.

Ιογενής ηπατίτιδα: Η ηπατίτιδα Β, μεταδίδεται συνήθως με το αίμα, μπορεί όμως να μεταδοθεί με το σάλιο, το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και άλλα υγρά του σώματος.
Η ετεροφυλοφιλική μετάδοση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C, η οποία ευθύνεται σήμερα για το 90% των κρουσμάτων.

HIV: Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Το HIV προκαλείται από την μόλυνση από τους ανθρώπινους ρετροϊούς HIV1- HIV2. Αυτοί μεταδίδονται από την σεξουαλική επαφή, επαφή με αίμα – παράγωγα ή άλλα σωματικά υγρά. Κατά την εγκυμοσύνη ή με το μητρικό γάλα κατά τον θηλασμό

 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας, και για την υγεία του ατόμου που φέρει το νόσημα, αλλά και για να μην το μεταδώσει. Για το λόγο αυτό, συνίσταται ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν έχουν συμπτώματα.

Πως γίνεται η διάγνωση:
Εξετάσεις αίματος. Για τη διάγνωση του HIV, της ηπατίτιδας ή των προχωρημένων σταδίων της σύφιλης.

Εξετάσεις ούρων. Κάποια ΣΜΝ μπορεί να επιβεβαιωθούν από μια ανάλυση ούρων.
Καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος ή ουρηθρικού επιχρίσματος

 

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

-Έλκη, ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, τη στοματική κοιλότητα, ή την περιοχή του πρωκτού
-Φαγούρα στη γεννητική περιοχή
-Αίσθημα πόνου, ή καύσου κατά την ούρηση
-Έκκριση από το πέος
-Δύσοσμη κολπική έκκριση
-Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
– Κολπική αιμορραγία

Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και ο θεράπων γιατρός θα σας κατευθύνει ανάλογα.

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας