fbpx

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζονται τα νοσήματα που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή.
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατατάσσονται σε μικροβιακής, ιογενούς αιτιολογίας, , μύκητες, ή παράσιτα.

 

Μικροβιακής Αιτιολογίας – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα Μικροβιακής αιτιολογίας οφείλονται σε αερόβια και αναερόβια μικρόβια, καθώς επίσης σε gram θετικά και gram αρνητικά ,ανάλογα με τον χρωματισμό του μικροβίου.
Τα gram θετικά αερόβια μικρόβια, μπορεί να είναι της οικογένειας των σταφυλόκοκκων , της οικογένειας των στρεπτόκοκκων με πιο σύνηθες τον εντερόκοκκο η αλλιώς streptococcus Faecalis. Από τους σταφυλόκοκκους εκείνο που αξιολογούμε περισσότερο είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (για τον σταφυλόκοκκο τον επιδερμικό η αλλιώς staph epidermidis υπάρχει μια διχογνωμία αν θα πρέπει να δοθεί αγωγή).
Τα gram αρνητικά αερόβια που απαντώνται συνήθως στην καθ’ ημέραν μικροβιολογική πράξη είναι το κολοβακτηρίδιο και η κλεμψιέλλα, μικρόβια που ενδημούν στην περιοχή του πρωκτού και του περινέου.
Άλλα μικρόβια, τα οποία πλέον σπάνια τα συναντούμε και είναι υπεύθυνα για την πρόκληση νοσημάτων, όπως είναι η σύφιλης και η βλεννόρροια (ΓΟΝΟΚΟΚΚΟΣ) που όλο και πιο σπάνια τα συναντάμε τα τελευταία χρόνια, έχοντας αντικατασταθεί αν μας επιτρέπεται ο όρος ,λόγω συχνότητας, από τα μυκοπλάσματα (ουρεάπλασμα ουρεάλιτικουμ και μυκόπλσμα χόμινις), καθώς επίσης και από τα χλαμύδια , όπου στατιστικά το 1,4% του πληθυσμού έχει νοσήσει.
Όπως προανέφερα εκτός από τα αερόβια , υπάρχουν μικρόβια που ονομάζονται αναερόβια μικρόβια, που συνήθως είναι ο αιμόφιλος κόλπου ή G.V (GARDENERELLA VAGINALLIS) με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την έντονη μυρωδιά των κολπικών υγρών της γυναίκας . Αντιδρά με το – Καυστικό Κάλιο – και αναδύει οσμή ψαριού που έχει σαπίσει. Λέγονται αναερόβια επειδή καλλιεργούνται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου σε ειδικές συσκευές που λέγονται gaspack.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Μύκητες

Από τους μύκητες, που συνήθως καλλιεργούνται στα ειδικά τρυβλια, συναντάμε την CANDIDA ALBICANS, ένα μύκητα που από το όνομα του καταλαβαίνουμε ότι είναι λευκός και κρεμώδης. Οι μύκητες δεν ανήκουν απαραίτητα στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενών νοσημάτων , λόγω του, ότι μπορεί να εμφανισθούν ,όταν αλλάξει το PH του κόλπου , είτε από λήψη αντιβιοτικών τα οποία σκοτώνουν τους γαλακτοβάκιλλους , είτε από κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά , είτε το καλοκαίρι από την έντονη εφίδρωση στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη τους. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη τους για αυτό συστήνουμε το καλοκαίρι να αλλάζουνε τακτικά εσώρουχο και μαγιό.
Όπως είπαμε στην αρχή εκτός από τα μικρόβια, και μια μεγάλη γκάμα ιών ανήκουν στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενών νοσημάτων.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Ιοί

Κονδυλώματα ή HPV λοίμωξη: Υπάρχουν πολλοί τύποι κονδυλωμάτων οι οποίοι δεν έχουν μια ιδιαίτερη ονομασία απλά χαρακτηρίζονται από νούμερα όπως 16-18,6-11,33-51-53 και πάρα πολλοί άλλοι όπου κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι και καρκινογόνοι και να εξαλλαγούν σε ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών από την ημέρα που θα εγκατασταθούν είτε στον τράχηλο είτε στα εξωτερικά χείλη , είτε στην περιοχή του περινέου ,είτε στην περιοχή του πρωκτού. Για τον λόγο αυτόν εμμένουμε στον να κάνουν pap test οι σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
HIV ή αλλιώς AIDS: Όλοι το γνωρίζουμε, μας έχει συστηθεί από το μακρινό 79, είναι κάτι που πλέον αντιμετωπίζεται με θεραπεία. Εμβόλιο δεν έχει βρεθεί ,αλλά υπάρχει θεραπεία η οποία έχει αυξήσει κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης.
Ηπατίτιδα Β-Ηπατίτιδα-C,D,E: Σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ακριβώς όπως και οι προηγούμενοι ιοί , όπου στην διάρκεια του χρόνου και χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει και κίρρωση του ήπατος.
Έρπης 2 των Γεννητικών Οργάνων: Προβαίνω σε αυτήν την διάκριση γράφοντας – των γεννητικών οργάνων – διότι υπάρχουν πολλοί έρπητες, όπως ο έρπης ζωστήρ, ο παρωνύχιος, ο οφθαλμικός , έρπης 1 κλπ.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα – Παράσιτα

Κάποια από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενών νοσημάτων και είναι , οι τριχομονάδες και οι φθείρες του εφηβαίου, κοινώς ψείρες.

Πότε κινδυνεύουμε και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί κάποιος να μολυνθεί;
1. Όταν αλλάζει κάποιος, τακτικά σεξουαλικούς συντρόφους
2. Όταν οι σύντροφοι είναι χρήστες ναρκωτικών , η άλλων ουσιών και έχουν γενικά επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά
3. Μη χρήση προφυλακτικών και γενικότερα μέτρων προφύλαξης.

 

Συμπτώματα – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Μερικά από τα πλέον συνήθη συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μπορούν να είναι:
– Ενόχληση στην Ουρήθρα
– το τσούξιμο
– το έκκριμα από την ουρήθρα
– τα πολλά υγρά τα οποία είναι δύσοσμα και κρεμώδη
– ο πόνος στην περιοχή
– η αιμορραγία
– η δυσκολία στην επαφή
Αν υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα οδηγούμαστε στον ειδικό προκειμένου να διαγνώσει με μια σειρά εξετάσεων τι συμβαίνει.

 

Διάγνωση – Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Η διάγνωση γίνεται στο εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό και με επικεφαλής τον ιατρό μικροβιολόγο.
1.Είτε μέσω καλλιέργειας σπέρματος
2.Είτε μέσω ουρηθρικού εκκρίματος
3.Είτε μέσω κολπικού η τραχηλικού, όσον αφορά τις γυναίκες
4.Είτε μέσω του κλασσικού PAP-test του οποίου η διαγνωστική αξία είναι αξεπέραστη στην διάρκεια του χρόνου και είναι αυτό που κρούει τον κώδωνα, για να επισκεφθείς τον μικροβιολόγο η τον γυναικολόγο, για περαιτέρω εξέταση. Η αξία του είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη κάθε χρόνο να προβαίνετε στην εν λόγω εξέταση.

 

Θεραπεία – Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα περισσότερα νοσήματα αυτής της κατηγορίας θεραπεύονται και αντιμετωπίζονται , με φαρμακευτική αγωγή , όταν και εφόσον προστρέξει ο πάσχων στον ειδικό.
Εδώ θα πρέπει να τονίσω το γεγονός, ότι δεν θα πρέπει , ούτε να φοβάται , αλλά ούτε και να ντρέπεται, κάποιος, να ομολογήσει στην ή στον σύντροφο του το πρόβλημα και όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσουμε τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουν και οι δυο. Αναφέρω και οι δυο γιατί η θεραπεία πρέπει να γίνει από κοινού. Οι νέοι βέβαια σήμερα είναι πιο απελευθερωμένοι στο να επικοινωνούν το πρόβλημα και αυτό βέβαια τους βοηθά να έχουν μια πιο έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και θεραπεία .
Δεν κακό να έχουμε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ούτε αυτό σημαίνει ότι είμαστε βρώμικοι , κάτι που ακούω κατά κόρον στο ιατρείο «αχ γιατρέ μου πλένομε τακτικά γιατί…» Ο οιοσδήποτε, που είναι σεξουαλικά ενεργός, μπορεί να κολλήσει.
Η θεραπεία δεν είναι μακροχρόνια στα περισσότερα , υπάρχει δε, μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, όπου μπορούν να μας θεραπεύσουν.

 

Μέτρα Πρόληψης Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

1. Χρήση προφυλακτικού το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο , χωρίς βέβαια να προστατεύει 100%
2. Εμβολιασμός ,αν απαιτείται και πάντα με την συμβουλή του ειδικού
3. Να γνωρίζετε καλά την σωματική υγειά του συντρόφου σας και αυτό επιτυγχάνεται όταν υπάρχει μόνιμη σχέση.
4. Ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή και καλό πλύσιμο εξωτερικά με σαπούνι και πολύ νερό.

 

Δρ. Ευαγγελόπουλος Πολυζώης | Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος,

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος

Καλέστε μας