fbpx
sidiropeniki-anaimia

Σιδηροπενική αναιμία

Σιδηροπενική αναιμία. Πως θα την καταλάβουμε; Οι διαγνωστικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε. Τα αίτια και η αντιμετώπιση όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου.

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, οφείλεται σε ανεπαρκείς ποσότητες σιδήρου στον οργανισμό μας.

Χωρίς επαρκή σίδηρο, το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετή αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.

 

Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες

Η σιδηροπενία, με ή χωρίς αναιμία, εκτιμάται ότι επηρεάζει έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είτε κυοφορούν είτε όχι.

Αυξημένη ανάγκη για σίδηρο έχουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, αλλά και τα νεογνά, ιδίως τα πρόωρα.
Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, το 3% των γυναικών εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ το 20% των γυναικών έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου, χωρίς όμως να παρουσιάζουν αναιμία.

Η σιδηροπενία όμως μπορεί να επηρεάσει αισθητά την καθημερινότητά μας, οδηγώντας σε εξουθένωση. Συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση, η χλωμή όψη, τα εύθραυστα νύχια με μορφολογικές ανωμαλίες, η αδυναμία συγκέντρωσης.

 

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα μας δείξουν εάν έχουμε έλλειψη σιδήρου

Αν υποψιάζεστε πως έχετε έλλειψη σιδήρου, την απάντηση μπορεί να σας δώσει η εξέταση αίματος σε ένα διαγνωστικό κέντρο.

Η κλινική εικόνα και το ιστορικό μπορεί να κατευθύνουν τη διάγνωση, αλλά την καθοριστική απάντηση θα δώσουν οι εξετάσεις αίματος. Γενικά στους ενήλικες μια τιμή αιμοσφαιρίνης κάτω από 135g/L στους άντρες και κάτω από 115g/L στις γυναίκες αποτελεί ένδειξη αναιμίας, αν και οι τιμές μπορεί να αλλάζουν λίγο ανάλογα με το διαγνωστικό εργαστήριο.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, ούρων ή και ενδοσκοπικό έλεγχο του γαστρεντερικού σωλήνα, αναλόγως ηλικίας , φύλου και κλινικής υποψίας.

 

Τι βλέπουμε στις εξετάσεις

Η διάγνωση τεκμηριώνεται με την ανεύρεση χαμηλών ερυθροκυτταρικών δεικτών και χαμηλή τιμή φερριτίνης ορού, η οποία αποτελεί τον πιο εύχρηστο και αξιόπιστο δείκτη τόσο για την τεκμηρίωση της διάγνωσης όσο και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Ειδικά για τη σιδηροπενική αναιμία οι βασικότερες μετρήσεις που συμβάλλουν στη διάγνωση είναι:

Φερριτίνη ορού: Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να επιβεβαιωθεί με μεγάλη ακρίβεια με μέτρηση της φερριτίνης ορού, όταν η τιμή της είναι μικρότερη του 10μg/L.

Το σίδηρο του ορού (Fe) και ο συντελεστής κορεσμού τρανσφερίνης (Fe/TIBC) είναι γενικά μειωμένοι κατά τη σιδηροπενική αναιμία.

Τα επίπεδα υποδοχέα τρανσφερρίνης του αίματος είναι γενικά αυξημένα κατά τη σιδηροπενική αναιμία.

Οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη είναι για τους άντρες 42-52% και για τις μη εγκυμονούσες γυναίκες 36-48%. Αιματοκρίτης κάτω από 30 υποδηλώνει μέτρια έως σοβαρή αναιμία.

 

Η θεραπευτική αντιμετώπιση

Ο γιατρός σας θα σας υποδείξει την αγωγή που θα ακολουθήσετε για να ανεβάσετε τα επίπεδα σιδήρου. Σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει:

1. Διαιτολογικές παρεμβάσεις

Ισορροπημένη δίαιτα με τροφές με περιεκτικότητα πλούσια σε σίδηρο, μέσω αύξησης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, συκωτιού, θαλασσινών, πράσινων φυλλωδών λαχανικών, δημητριακών και οσπρίων που είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου.

2. Από του στόματος θεραπεία με σίδηρο

Ημερήσια λήψη 100-200 mg στοιχειακού σιδήρου
Διάρκεια θεραπείας: 3 μήνες μετά την αποκατάσταση της αναιμίας

 

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας