fbpx

Θυρεοειδής : Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοούμε

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πιο σημαντικό ενδοκρινή αδένα του ανθρωπίνου σώματος.

Ένας από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού που ακόμη και η παραμικρή δυσλειτουργία του μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων. Ο θυρεοειδής είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος παράγει ζωτικής σημασίας ορμόνες που ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που αφορούν τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον πρόσθιο τμήμα του λαιμού. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται από δύο λοβούς (δεξιό και αριστερό). Η λειτουργία του εξαρτάται και από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα του εγκεφάλου. Έχει μικρό μέγεθος αλλά παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη λειτουργία πολλών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα.

 

Πως λειτουργεί ο Θυροειδής;

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος.

Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της θυρεοεκλυτικής ορμόνης (TRH) που παράγεται στον υποθάλαμο.

Απαραίτητο για τη σύνθεση θυρεοειδικών ορμονών είναι το ιώδιο, το οποίο βρίσκεται συγκεντρωμένο στο θυρεοειδή και το οποίο ο οργανισμός το προσλαμβάνει μέσω των τροφών, και κυρίως του επιτραπέζιου αλατιού, το οποίο είναι τεχνητά εμπλουτισμένο.

 

Όταν κάτι δεν πηγαίνει καλά

Είναι αρκετές οι παθήσεις που αφορούν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οι κυριότερες από τις οποίες είναι ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός .

υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα και νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές του ύπνου, ταχυκαρδία (εν ηρεμία), δυσανεξία στη ζέστη, διάρροια, απώλεια βάρους (χωρίς μείωση της πρόσληψης τροφής).

υποθυρεοειδισμός είναι μία κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Ως πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού παγκόσμια αναφέρεται συχνά η έλλειψη ιωδίου, αλλά μπορεί να προκαλείται από πολλούς άλλους παράγοντες.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες μορφολογικές ανωμαλίες, όπως οι μεμονωμένοι όζοι, η οζώδης βρογχοκήλη, ο καρκίνος κτλ.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι σήμερα η πιο συχνή νόσος του θυρεοειδούς και αποτελεί την κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού, ιδιαίτερα στο γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο παρουσιάζει τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στους άνδρες.

Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά όχι σπάνια και σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο κτλ.

 

Τα συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι

-Αδιάκοπη ταχυπαλμία σε κατάσταση ηρεμίας
-Πρήξιμο στο λαιμό
-Ξαφνική τριχόπτωση
-Απότομες αλλαγές στο βάρος σας άσχετες από την διατροφή
-Ξηρό δέρμα ή υπερβολική εφίδρωση
-Προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου
-Γυναικολογικά προβλήματα
-Αλλαγές στη διάθεση
-Ξαφνική αλλαγή στη φωνή ή στο λαιμό
-Αίσθημα έντονης κόπωσης
-Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
-Έντονη αίσθηση ζέστης ή κρύου

 

Η διάγνωση του θυροειδή

Οι εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα) βοηθούν τον ενδοκρινολόγο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του αδένα, οπότε είναι απαραίτητες για να αποφασιστεί το είδος της θεραπείας στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα.

Επίσης ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε επιπλέον και υπερηχογράφημα, που βοηθά στον ανατομικό έλεγχο του αδένα και συμπληρώνει τον αιματολογικό έλεγχο.

 

Η θεραπεία του θυροειδή

Η θεραπεία του θυρεοειδή εξαρτάται από την πάθηση αλλά και τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων.

Η θεραπεία του υπερθυροειδισμού, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, η ανοχή σε αντιθυρεοειδικά σκευάσματα και την σοβαρότητα του προβλήματος. Η αγωγή ξεκινάει πάντα με σκευάσματα από το στόμα. Σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να χρειαστεί ραδιενεργό ιώδιο ή επέμβαση.

Ο υποθυρεοειδισμός από την άλλη πλευρά απαιτεί πιο απλή θεραπεία, στην οποία χορηγείται μόνο μια καθημερινή δόση συνθετικής θυροξίνης, της. Θεραπευτικά η θυροξίνη χορηγείται συνήθως διά βίου, όμως απαιτείται ετήσιος έλεγχος.

 

Καλέστε μας