fbpx

Θρόμβωση: Τα προειδοποιητικά σημάδια και τι να προσέξουμε

Θεωρείται μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Τα στατιστικά δείχνουν πως κάθε χρόνο, μόνο στη χώρα μας, σημειώνονται 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια και 20.000 εμφράγματα του μυοκαρδίου, που σχετίζονται με τη θρόμβωση.

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο τραυματίζεται, το σώμα χρησιμοποιεί αιμοπετάλια (θρομβοκύτταρα) για να σχηματίσει ένα θρόμβο αίματος και να αποφευχθεί η απώλεια αίματος.

Με τον όρο φλεβική θρομβοεμβολική νόσο εννοούμε την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή. Στην ουσία αν ο θρόμβος απελευθερωθεί, τότε ο θρόμβος που μετακινείται στο κυκλοφορικό σύστημα ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Θρομβοεμβολή δηλαδή είναι ο συνδυασμός της θρόμβωσης και η κύρια επιπλοκή της, η εμβολή.
Θεωρείται πως η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος σκοτώνει 50.000 άτομα κάθε χρόνο στη χώρα μας.

 

Γιατί είναι επικίνδυνη

Όταν ένας θρόμβος καταλαμβάνει περισσότερο από το 75% της επιφάνειας του αυλού μιας αρτηρίας, η ροή του αίματος προς τον παρεχόμενο ιστό έχει μειωθεί αρκετά. Απόφραξη περισσότερο από το 90% μπορεί να οδηγήσει σε ανοξία, που είναι η πλήρης στέρηση του οξυγόνου, και του μυοκαρδίου, μια λειτουργία του κυτταρικού θανάτου.
Οι περισσότεροι θρόμβοι εμφανίζονται στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στα πόδια ή στη βουβωνική χώρα.

 

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε ότι πάσχουμε;

Δυστυχώς ναι. Και αυτό για η θρόμβωση είναι μία πολύ κοινή κατάσταση που περίπου οι μισοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε. Η θρόμβωση, είναι η παθολογία πίσω από την καρδιακή προσβολή / έμφραγμα, το θρομβοεμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο και τη φλεβική θρομβοεμβολή, που αποτελεούν τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου από το καρδιαγγειακό.

 

Τα ύποπτα συμπτώματα

Και στη θρόμβωση, υπάρχουν κάποιοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αυτοί είναι έχουν νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχουν κάνει χειρουργικές επεμβάσεις και είναι σε παρατεταμένη ακινησία/κατάκλιση. Έως και το 60% όλων των κρουσμάτων φλεβικής θρομβοεμβολής συνδέονται με νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Στην ομάδα μετρίου κινδύνου ανήκουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με θρόμβωση, κάνουν χημειοθεραπεία ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα.

Άλλοι παράγοντες που κάνουν πιο επικίνδυνη τη θρόμβωση είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη ή πρόσφατος τοκετός στις γυναίκες, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Στα τυπικά συμπτώματα του θρόμβου στα άκρα περιλαμβάνεται ο πόνος, η ευαισθησία, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα της περιοχής. Ο πόνος που προκαλεί ένας θρόμβος μοιάζει με δυνατή κράμπα. Ο θρόμβος στην καρδιά εκδηλώνεται με έντονο πόνο, ενώ στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της όρασης, της βάδισης και της ομιλίας ή/και αδυναμία και μούδιασμα της μίας πλευράς.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό μας άμεσα, εάν εμφανίσουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Ευαισθησία και πρήξιμο στα κάτω άκρα.
– Πόνο στη γάμπα.
– Εμφανή αλλοίωση του χρώματος του δέρματος σε ένα σημείο.
– Εφίδρωση και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.
– Αιφνίδια αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, στο χέρι ή στο πόδι
– Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση λόγου
– Μεταβολές στην όραση

 

Μπορούμε να την προλάβουμε;

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση θρόμβωσης.
– Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία. Αν ταξιδεύετε, κάντε συχνές στάσεις και σηκωθείτε για λίγο
– Προσπαθήστε να κινείστε όσο το δυνατό περισσότερο καθώς η κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβου.
– Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδωταμένο: Η αφυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων.
– Διατηρείστε ένα φυσιολογικό βάρος
– Εάν πρόκειται να νοσηλευτείτε, ζητήστε να γίνει έλεγχος θρομβοεμβολικού κινδύνου και ενημερωθείτε για τους παράγοντες κινδύνου.
– Αν σας έδωσαν να φοράτε μακριές κάλτσες συμπίεσης, φοράτε τις σύμφωνα με τις οδηγίες.

Από την επιστημονική ομάδα του διαγνωστικού κέντρου – πολυϊατρείου Σύγχρονος Ασκληπιός.

Καλέστε μας