fbpx

Καλή και κακή χοληστερίνη. Τι είναι, οι διαφορές, η θεραπευτική αντιμετώπιση και ο κληρονομικός παράγοντας.

Η συμβολή του τακτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Ακούμε για τη λεγόμενη «καλή» και «κακή» χοληστερίνη. Ποια είναι διαφορά; Αν η χοληστερίνη είναι «καλή» σταματάμε να προσέχουμε;

 

Τι είναι η Χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι στην ουσία ένα λιπίδιο που παράγεται στον οργανισμό μας, αλλά το προσλαμβάνουμε και από τη διατροφή. Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης συντίθεται στο συκώτι μας (περίπου 60%) «λεγεται εν τω γενασθαι» και μόνο το 40% προέρχεται από τη διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές δεν μειώνεται ακόμη και με την πιο αυστηρή δίαιτα και χρειαζόμαστε φάρμακα για τη ρύθμισή της.

Με απλά λόγια χρησιμεύει για τη σύνθεση των μεμβρανών και ορισμένων ορμονών, καθώς κα8ι στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Παράλληλα συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Όσο πολύτιμη όμως είναι όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες μας.

Η χοληστερίνη μπορούμε να πούμε πως χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες:
1. Τη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή HDL χοληστερίνη ή «καλή» χοληστερίνη, λόγω των προστατευτικών δράσεων που έχει στην αρτηριοσκλήρυνση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα HDL είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών, ενώ η αύξηση των επιπέδων της HDL έχει δείξει ότι βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
2. Τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή LDL χοληστερίνη ή «κακή», επειδή μπορεί να μεταφέρει λιπίδια στα τοιχώματα των αρτηριών.

Ποια είναι η διαφορά
Η LDL χοληστερόλη είναι χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς ένα μικρό ποσοστό της χρησιμοποιείται για τις ζωτικές μας λειτουργίες. Όταν όμως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ξεπεράσουν ένα όριο τότε γίνεται επιζήμια, γιατί συγκεντρώνεται σε αυξημένες ποσότητες στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας στένωση. Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη αυτή καθαυτή, αλλά στην ποσότητά της.

Η HDL χοληστερόλη αποτελεί τον εξισορροπητικό παράγοντα για την ποσότητα της βλαβερής LDL χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, καθώς έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το τοίχωμα των αρτηριών και να την οδηγεί στο συκώτι από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Συνεπώς, όσο σημαντικό είναι να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι υψηλά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

 

Η διάγνωση

Η διάγνωση της χοληστερίνης γίνεται με εξέταση αίματος. Οι εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν μέτρηση της ολικής χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της HDL, της LDL, της Lpa (λιποπρωτεΐνη) και της TSH (θυρεοτρόπος ορμόνη).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, οι προτεινόμενες τιμές της LDL-χοληστερίνης σε άτομα που εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επικινδυνότητας είναι μικρότερες του >70 mg/dL.

Αντίστοιχα, στα άτομα που εμφανίζουν υψηλή επικινδυνότητα, οι τιμές είναι μικρότερες του >100 mg/dL, ενώ για τα άτομα που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επικινδυνότητας, οι τιμές χρειάζεται να είναι μικρότερες του <115 mg/dL. Σχετικά με τα προτεινόμενα επίπεδα της HDL-χοληστερίνης, οι συνιστώμενες τιμές για τους άνδρες είναι μεγαλύτερες του >40 mg/dL, ενώ για τις γυναίκες μεγαλύτερες του >45 mg/dL.
Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η παρακολούθηση της LDL, τουλάχιστον ετησίως αλλά και συχνότερα μετά από τις οδηγίες του γιατρού μας, και οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να κρατήσουν χαμηλά της χοληστερίνη και να μας προστατεύσουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πως μπορούμε να ρίξουμε τις τιμές της LDL;
Ναι, κυρίως με αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή:
• Διακοπή καπνίσματος
• Δίαιτα πτωχή σε λιπαρά, όπως τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες (γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνες)και πλούσιες σε φυτικές ίνες (χόρτα, φρούτα, λαχανικά)
• Η απώλεια των περιττών κιλών και η μείωση του λιπώδους ιστού επίσης βοηθά σημαντικά
• Σωματική άσκηση (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30′- 60′ την ημέρα)
• STRESS

Επειδή όμως η LDL χοληστερόλη δεν μπορεί να μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα μόνο με τη διατροφή, χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση η κατάλληλη για τον καθένα φαρμακευτική αγωγή, πάντα με τη συμβουλή ενός ειδικού γιατρού.

Μια όχι και τόσο σπάνια μορφή που χρειάζεται πολλή προσοχή.
Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια συχνή απειλητική γενετική νόσος, η οποία προκαλείται από την υψηλή χοληστερόλη. Εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, οδηγεί σε πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο. Οι πάσχοντες εμφανίζουν υψηλές τιμές LDL χοληστερόλης,που οφείλεται σε μια μετάλλαξη ενός από τα γονίδια που ελέγχουν τον τρόπο με το οποίο μεταβολίζεται από τον οργανισμό.

Η μετάλλαξη αυτή μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των υποδοχέων της LDL χοληστερόλης στο ήπαρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης στο αίμα (συχνά ξεπερνούν τα 190mg/Dl), και την εναπόθεσή της στο τοίχωμα των αρτηριών, υπό μορφή αθηρωματικών πλακών. Η συχνότητά της είναι περίπου 1 στα 200 άτομα.

 

Καλέστε μας